Domaći fermentirani chili sos za sve ljubitelje ljutog

FullSizeRender (11).jpg
IMG-1471.JPG

Obožavam chili i uvijek sam u potrazi za dobrim chili sosom. Otkad sam otkrila čari prirodno fermentirane hrane, koja ne samo da nas daruje obiljem prirodnih probiotika, već nas osvaja i ljepotom i bogatstvom okusa, prošla sam mnoge faze eksperimentiranja sa fermentacijom chilija. Od mnogih eksperimenata i isprobavanja recepata, ovaj mi se pokazao kao daleko najbolji.

IMG-1472.JPG

Ne morate se strogo držati mjera za količinu chilija, koji gram gore ili dole neće utjecati na konačan rezultat, ali za ostale sastojke bilo bi dobro da se držite prikazanih mjera. Za ovaj chili sos koristila sam oko 700 g chilija, koji kada sam ga očistila od peteljki i sjemenki, (obavezno navucite rukavice za zaštitu kože), izašlo je nešto oko 500 g. Nije važno koju vrstu chilija koristite, možete miješati više vrsta. Ovo su sve chili papričice koje sam uspjela naći na pijaci jer ih ove godine na moju veliku žalost, nisam uzgajala. Godinu ranije koristila sam jedan od najljučih chilija i to Ghost Pepper ili bhut jolokiu, koji je donedavno držao mjesto najljučeg chilija na svijetu. Procesom fermentacije njihova ljutina postaje palativno ugodna, mnogo ukusnija nego da se jede nefermentiran.

FullSizeRender.jpg

Osim chili papričica potrebno vam je;

  • 4 do 6 režnjeva bijelog luka

  • 1 veća crvena paprika

  • 1 supena kašika šećera

  • 1/2 supene kašike morske soli (ja sam koristila himalajsku sol)

  • 1/4 šolje domaćeg sirćeta od jabuka

IMG-1379.JPG

Prvo u blenderu grubo izmiksajte oguljene i nasječene chili papričice, crvenu papriku, bijeli luk, sol i šećer. Ako je potrebno, dodajte malo vode da pokrenete blendiranje, ali u ovom stadiju nije potrebno miksati u glatku smjesu već ugrubo. Ne brinite se za dodati šećer, njega u konačnom produktu nema, jer on ovdje služi kao hrana bakterijama u procesu lakto-fermentacije. Ovu smjesu prebacite u teglu, prekrijte providnom folijom, napišite datum i ostavite na tamnom mjestu da fermentira 5 dana. Svaki dan promiješajte smjesu drvenom kašikom i vratite na tamno mjesto. Mozda se pitate zasto drvena kasika - pri fermentaciji se generalno koriste drveni ili plastični pribor, nikako metal jer on negativno utječe na bakterije. Vec drugi dan primjetit ćete znakove fermentacije kao što su mjehurići, što je dobar i poželjan znak.

IMG-1475.JPG

Peti dan vratite smjesu u blender i dodajte jabukovo sirće. Sada izmiksajte u potpuno gladak sos i prebacite u čiste tegle. Čuvajte u frižideru i koristite po potrebi uvijek se služeći drvenim ili plastičnim priborom. Ako ste slučajno dodali previše vode i tekstura sosa vam se ne dopada, možete dodati malo guar praha koji se može nabaviti u bio prodavnicama hrane i služi za zgušnjavanje. Prah guar gume se dobija iz sjemenki biljke Cyanopsis tetragonaloba I.i generalno se koristi za zgušnjavanje i emulziranje.

IMG-1474.JPG
IMG-1482.JPG

Ovaj sos možete koristiti sam po sebi, a možete ga i kombinirati sa drugim sastojcima za razne ukusne varijacije. Ovdje sam poslužila povrće u staklenim čašicama tako što sam na dno stavila dip koji se lako pravi - u blender stavite pola nasječenog ananasa, 1-2 supene kašike chili sosa (ovisno koliko ljuto želite da bude), 1 supenu kašiku delikatesnog pivskog kvasca, 3 supene kašike oljuštenih konopljinih sjemenki (ili indijskih oraha, suncokreta…) i malo mljevenog šarenog bibera. Ako ne koristite delikatesni pivski kvasac, možete ga izostaviti, svejedno će biti jako ukusno. Nakon što ste sve izblendali, u ovu smjesu dodajte 1 kafenu kašičicu psylliuma u prahu i ponovo izmiksajte. Ukoliko imate samo psylliym ljuskice, prethodno ih sameljite. Psyllium ce zgusnuti umak i uspostaviti pravu teksturu za dip.

IMG-1486.JPG

Druga varijanta je da iskoristite fermentirani sirni namaz od badema ili indijskih oraha za koji ćete recept naći ovdje https://www.mapetitecruisine.com/blog/2018/9/23/sirovi-veganski-namaz-s-aromatinim-biljem Ja sam kombinirala 4 supene kašike fermentiranog sirnog namaza sa 1 supenom kašikom chili sosa i sve posula sa malo sumaca (može se naći u prodavnicama začina) - ide fenomenalno uz krekere.

IMG-1487.JPG

Takodjer, možete ga samo u par kapljica poslužiti preko omiljenog sirovog namaza ili dodati u sirove supice za poseban okus. U svakom slučaju dobili ste svoj fermentirani chili sos, bez dodataka, aroma, umjetnih zasladjivača i konzervansa, prepun za zdravlje važnih probiotika, a koji se čuva beskrajno dugo na hladnom ili u frižideru i koristi kad god poželite “začiniti život”. Bon appétit!

FullSizeRender (14).jpg
IMG-1489.JPG